Μήνυμα Κοινοτικό Συμβούλιο Διαφημίσεις Επικοινωνία
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
Εκδηλώσεις
Δημοσιεύσεις
Αρχείο


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

KΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΚΟΡΑΚΟΥ
Πολιτιστικού Κέντρου, 10
2836, Κοράκου
Τηλ: 22932903, 99337983
Φαξ: 22933470


 
 
Εκκλησίες > Απόστολος Λουκάς
 

Στο χωριό Κοράκου, στην καρδιά της κοιλάδας της Σολιάς, διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση τέσσερις εκκλησίες, αρχαία μνημεία: της Παναγίας της Ελεούσας, του Αποστόλου Λουκά, του Αγίου Μάμα και της Αγίας Βαρβάρας, τις οποίες αναφέρει και ο Τζέφρυ στο βιβλίο «A Description of the Historic Monuments of Cyprus» το 1918.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΟΥΚΑΣ

Η εκκλησία του Αποστόλου Λουκά βρίσκεται σ΄ ένα ύψωμα και είναι η πρώτη εκκλησία που συναντούμαι στο χωριό. Είναι ναός μονόχωρος και καμαροσκέπαστος, όπως εξάλλου και η πλειοψηφία των ναών που ανεγέρθηκαν κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Εξωτερικά έχει μια δεύτερη στέγη, ξύλινη με αγκιστρωτά κεραμίδια, όπως και οι περισσότερες διπλόστεγες εκκλησίες. Η δεύτερη στέγη δημιουργεί εξωτερικά στεγασμένους υπαίθριους χώρους στις τρεις πλευρές της εκκλησίας, που της προσδίδουν ιδιαίτερη χαρακτηριστική ομορφιά. Το ιερό τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά είναι ημικυκλικό, κάτι που συνήθως δεν παρατηρείται σε μικρού μεγέθους εκκλησίες.

 

Στη βόρεια είσοδο του ναού, πάνω σε πέτρινη λαξευτή πλάκα, αναγράφεται ως ημερομηνία ανέγερσης, το 1697. Στην εκκλησία βρίσκεται το ασημένιο Άγιο Ποτήριο του 18ου αιώνα, το οποίο δώρισε ο τότε μητροπολίτης Κερύνειας Σωφρόνιος (1773-1791). Ο Άγιος Λουκάς έτυχε συντήρησης από το Τμήμα Αρχαιοτήτων το 1999 και 2000. Αποκαταστάθηκε η ξύλινη στέγη, αφαιρέθηκαν τα νεότερα επιχρίσματα και επαναφέρθηκε το αρχικό πάτωμα από κυπριακά μάρμαρα. Επιδιορθώθηκαν επίσης όλα τα ξύλινα κουφώματα.

 

 

 

 
 
Footer
Designed & Developed by NETinfo Services Ltd.
No images, text or other material whatsoever from this website may be copied, published, re-produced or otherwise used without the written permission of NETinfo Services Ltd.